pe0067965_s

7 Myter om varmepumper

Varmepumpe er å finne i flere og flere norske hjem og mange begynner å få god kunnskap om varmepumper og dens fordeler. Likevel eksisterer det fremdeles noen myter om denne oppvarmingsteknologien. Her gir vi deg de harde fakta!

1punkt Varmepumpe er dyrt å vedlikeholde
Ikke riktig: Dersom man er flink til å rengjøre varmepumpen jevnlig, og ta anbefalt service på den hvert  2-3 år, holder varmepumpen seg like god i mange år. En slik service koster rundt 1500-2000 kroner. På en slik service får man rengjort filtrene og sjekket gasstrykket. I tillegg blir inne og utedel renset skikkelig for å vedlikeholde effekten på pumpen.

punkt2 Kjølefunksjonen om sommeren er en dyr luksus
Ikke riktig: Aircondition funksjonen bruker langt mindre strøm enn oppvarmingsfunksjonen på vinteren. Ikke bare krever det mindre energi å varme opp enn å kjøle ned, men temparaturforskjellen er også mindre. Om vinteren kan det være opptil 30 graders forskjell, mens om sommeren er det kun snakk om få grader man ønsker å kjøle ned.

 Varmepumpe bråker for mye
Ikke riktig: Varmepumpene har utviklet seg veldig de siste årene, og de fleste varmepumper i dag vil du nesten ikke merke noe lyd fra i det hele tatt.

varmepumpe

 En varmepumpe har for kort levetid til å være en god investering
Ikke riktig: Levetiden til varmepumpen påvirkes av hvordan den blir tatt vare på. Eiere som renser og rengjør den selv med jevne mellomrom kan vise til varmepumper som har levetid på opptil 20 år.

 Varmepumpe kan gjøre inneklimaet verre om man har tepper
Ikke riktig: dette var noe man trodde en periode, men vitenskapelige tester viser tvert imot det motsatte. Varmepumper renser luften gjennom filtrene og selv om det sirkuleres store mengder luft, blåser den ikke opp støv fra tepper hvis anlegget er riktig montert. Noen av Panasonic sine varmepumper har i tillegg anti-pollen filter som gjør inneklimaet enda bedre, anbefalt for de med astma og allergiplager. Her kreves det også aat man holder varmepumpen ren for støv og smuss, og skifter filteret jevnlig.

 Varmepumpe er såpass dyrt i innkjøp og montasje at det tar mange år før jeg har tjent det inn igjen
Dette vil avhenge av nåværende strømforbruk, men en gjennomsnittlig husholdning vil ha spart inn varmepumpen etter 3-5 år.

Varmepumpens utedel slutter å fungere hvis det blir under 20 minusgrader ute
Ikke riktig:  Varmepumpen vil fortsette å gå til tross for et kaldt uteklima, og det har i det siste vært utviklet varmepumper som gir god effekt, selv på ekstremt kalde dager. Panasonic Bluefin har eksempelvis vært testet å gi full effekt i 35 kuldegrader.