dsc_8820-2

Hvordan velge riktig varmepumpe?

Å kjøpe varmepumpe kan være en forvirrende prosess, og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge i jungelen av tilbud og merker. Her er våre tips til hva du må tenke på når du skal velge varmepumpe!

Du har nettopp tatt en klok avgjørelse, nemlig å installere varmepumpe i boligen din.  Men så kommer spørsmålene: hvilket merke er best? Og hvilken type? Uansett hva du velger, er installasjonen avgjørende for et godt resultat.

Kinnan samarbeider kun med sertifiserte installatører som har lang erfaring, og forhandler kun de beste merkene av varmepumper. Slik at du kan være trygg på å gjøre en god handel og få et varig tilfredsstillende resultat!

Ulike typer varmepumper


En luft-til-luft varmepumpe er egnet for de fleste hus og er den varmepumpeløsningen med lavest investering og dessuten svært lave vedlikeholdskostnader. Luft- til luft-varmepumper henter luft utenfra, og distribuerer varmen som en vifteovn inne. Dette er den vanligste typen varmepumpe i norske hjem.

Luft- til vann-varmepumper henter også varmen fra utenfra, men distribuerer varmen gjennom vannbårne systemer, enten gulvvarme eller radiatorer. Dette krever investering i vannbårent varmesystem, og installeres ved nybygg eller omfattende rehabilitering.

Vann- til vann-varmepumper henter varmen fra vann (fra sjø eller berg) og avgir varmen til vannbårne systemer. Dette krever boring ned til vann, eller utlegging av kollektor i vann, og gjøres derfor oftest for bygg med stort varmebehov, eller hvor det er vannbåren gulvvarme eller radiatorer fra før. Kan også erstatte oljefyr eller andre fyrkjeler. Du kan motta Enova-tilskudd for å montere slike varmepumper.

Tenk gjennom behovet ditt

Når du skal velge varmepumpe, tenk gjennom hvilke behov du har, og hvilke ekstrafunksjoner du ønsker varmepumpen skal ha. Fjernstyring via en app på mobilen er populært, og gjør at du kan spare strøm mens du er bortreist. Samtidig kan du komme til ferdig oppvarmet hus eller hytte. De fleste varmepumper har i dag også en kjølefunksjon man kan bruke på varme sommerdager, og andre tilleggsfunskjoner som nattesenking eller ukesinstillinger.

Få hjelp av fagpersoner

Det viktigste når man skal kjøpe varmepumpe, uansett merke og funksjoner, er at installsjonen blir foretatt av en sertifisert montør, og at man kjøper av en seriøs forhandler. Kinnan har i 30 år vært Nordens ledende forhandler av varmepumper, og selger kun de beste merkene. I tillegg bruker Kinnan kun sertifiserte montører til å installere varmepumpen, slik at du skal få et best mulig resultat! Blant annet er plasseringen av varmepumpen viktig, og en kunnskapsrik montør vil kunne gi gode råd angående dette.

varmepumpe-installasjon

Vær spesielt oppmerksom på disse faktorene:

punkt1 Avgitt varmeeffekt denne forteller hvor mye varme luft-luft varmepumpen avgir ved en gitt ute- og innetemperatur. Man bør se på avgitt varmeeffekt ved ulike utetemperaturer og vurdere dette opp mot boligens varmebehov for å sikre at modellen er kraftig nok. Desto høyere varmebehov jo kraftigere varmepumpe vil man trenge.

punkt2 Årsvarmefaktor (SCOP) er forholdet mellom tilført effekt i form av elektrisitet og avgitt effekt i form av varme gjennom et helt år når svingninger i utetemperaturen er hensyntatt. Årsvarmefaktor beskriver altså varmepumpes evne til å spare strøm gjennom hele året.

3 Lyd: det er en god idé å finne ut og sammenligne støynivået hos ulike varmepumper, for ingen ønsker å bli forstyrret av støy fra varmepumpen sin. Finn støynivået for både innendørs og utendørs enhet, og sammenlign de to ulike modellene. Et tips er å finne ut hva støynivået på viften er med middels hastighet. Det er den hastigheten varmepumpen oftest brukes i, noe som innebærer at det er der det er viktigst med et så lavt støynivå som mulig.